torstai 7. helmikuuta 2013

Pieniä päätöksiä

Täytyy blogin aluksi vähän kertoa itsestäni...olen sairastanut nivelreumaa vuodesta1995 lähtien. Reuman aktiivisuus on vaihdellut aika paljon vuosien aikana. Reuman takia minulta on jäykistetty molemmat ranteet,nilkassa on tekonivel,oikean käden keskisormea tyvinivelessä on myös tekonivel. Näiden leikkausten lisäksi vuosien aikana on tehty myös nivelten puhdistusleikkauksia sormiin ja ranteisiin. On myös operoitu varpaita ja tehty lonkkaluuhun reikä tummuneen luun parantamiseksi.

Lääkkeistä olen käynyt läpi koko kirjon...kulta, salatzopyrin, arava, trexan, kortisoni, enbrell, Humira ja Mabhera. Viimeisimpänä aloitettiin Trexanin rinnalle biologisesta lääkkeistä Mabthera joka nyt kuitenkin tauolla mahdollisten sivuoireiden takia.

Edellinen vuosi on ollut aikaa haipakkaa niin työrintamalla kuin oman terveyden kestämisen kanssa. Reuma on selvästi aktivoitunut ja edessä on useampi reumaleikkaus...nyt keväällä ensin oikean lonkan tekonivelleikkaus...jonka jälkeen isovarvas jäykistetään ja etusormi korjataan

Tässä odotellessa on ollut aikaa miettiä kaikkea ja hakea enemmän tietoa reumasta, lääkkeistä ja ruokavaliosta. Vuosia  olen kärsinyt  todennäköisesti lääkkeistä johtuneista epämääräisistä oireista. Sen innoittamana olen päättänyt kokeilla oman ruokavalion muuttamista terveellisempään suuntaan. Toiveissa on sen myötä saada reuma ja oma hyvinvointi paremmalle tolalle.

Olen sitä mieltä että lääkärit eivät tarpeeksi huomioi potilaa kokonaisuutta. Itse en ole  saanut lääkäreiltä tietoa ruokavaliosta ja sen vaikutuksesta reumaan. Enemmän voitaisiin kiinittää huomiota myös reumasairaiden yleiseen jaksamiseen. Jatkuva kipujen kanssa eläminen pistää kyllä tehokkaasti mielen matalaksi ja saa väsymään.  Itse uskon, että kaikella on vaikutusta kaikkeen. Mitä kipeämpi olet sitä väsyneempi olet ja kun on väsynyt ei jaksa pitää omasta hyvinvoinnista tarpeeksi huolta.

Ruokavalio on itselläni aina tuntunut vaikuttavan reuman kipuihin. Mitä epäterveellisemmin olen syönyt sitä jäykempi ja kivuliaampi olo on ollut.Tavoitteenani onkin nyt jättää ruokavaliosta kaikki turha sokeri,valkoinen vehnäjauho ja maito pois. Satunnaisia herkkupäiviä meinaan kuitekin sallia itselleni...pääasia,  että niitä ei ole joka päivä.

Pyrin syömään paljon kasviksia,kalaa, kanaa,hedelmiä ja marjoja. Riittävä proteiinia saanti tulee myös kuulumaan ruokavalioon. viljoista läytän kauraa. Tämän päivän ruokana paistettua kesäkurpitsaa ja paprikaa, joiden kansa pippurimakrillia. Aamulla lautasellinen kaurapuuroa raejuuston ja sokerittoman mehukeiton kanssa. Välipalana mustikoita ja kiivi. Iltapalana 2x ruisreal joissa päällä saunapalvikinkkua.

Tästä se sitten alkaa...




Ei kommentteja: