torstai 16. toukokuuta 2013

Kohta jälkitarkastuksen aika

En ole vähään aikaan tänne kirjoittanut...täytyy kertoa missä mennään lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen. Nyt on leikkauksesta aikaa yhdeksän viikkoa. Jalka on kivuton, mutta jäykkä. Kaikki selkävaivat mitä ennen oli on hävinnyt, mikä tuntuu kyllä ihanalta,kun niistä jo useamman vuoden kerkesinkin kärsiä. Leikkauksen jälkeensä alkoi muutaman viikon kestänyt pohjesärky mitä lääkärit epäilivät hermosäryksi. Särky loppui ja kerkesin jo huokaista helpotuksesta kunnes jalka alkoi läpsyä nilkasta kävellessä:( se voi kuulemma olla oire pohjehermon vaurioitumisesta...se todennäköisesti selviää jälkitarkastuksessa joka on nyt toukokuun lopussa. Vähän harmittaa kun lonkan puolesta pystyisi nyt kävelemään mutta jalka tuntuu inhottavilta polvesta alaspäin...pohkeeseen on sivulle tullut myös outo kolo...se kohta mitä särki leikkauksen jälkeen on nyt kuopalla.

Reuma on muutenkin ollut tosi aktiivinen...kävin viikko sitten ottamassa viisi kortisonipiikkiä eri niveliin. Piikit rauhoittivat kyllä pahimmat kivut. Tällä hetkellä reumalääkkeitä on käytössä trexan joka ei taida itselläni kovin tehokas olla. Vaikea miettiä mitä niitten lääkkeiden kanssa tulevaisuudessa tekee...biologiset lääkkeet on itselläni olleet niitä tehokkaimpia mutta niitäkin on jo kokeiltu kolme ja viimisen jälkeen alkaneet oudot puutumiset ja muut oireet pelästyttivät sen verran että en tiedä uskallanko niitä enään käyttää. Reumalääkärit pääsen tapaamaan vasta kesäkuussa ja silloin toivottavasti jokin muutos lääkityksen koska ihan näinkään en pärjää.

Oon alkanut ihan tosissaan uskomaan että myös ruokavaliolla on merkitystä omaan voitiin ja reuman aktiivisuuteen. Oon aina ollut perso herkuilla ja vaalealle leivälle...nyt leikkauksen jälkeen oon taas sortunut herkuttelun ja sen kyllä tunsi nivelissä. Nyt oon taas ottanut itseäni niskasta kiinni ja jättänyt karkit ja muut sokerit pois ja samoin gluteeniviljan. Itselläni nämä selvästi pahentaa niveloireita....samoin tuntuu että maha voi paremmin ja kaikki refluxivaivat on tipotiessään.  Tilalle oon ottanut paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja kalaa ja kanaa. Nyt on menty terveellisemmin parisen viikkoa ja tuntuu että aamujäykkyys ja pahimmat kivut on taas vähän helpottaneet. Kaikkea kannattaa kokeilla että saa oman voinnista paremmaksi.